June 14, 2023

Solidarity days: «Мир -Οι τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών υποδέχονται την Ουκρανία!»

Δράσεις για για την υγεία και ευεξία των Ουκρανών προσφύγων. 

Πριν από έναν χρόνο περίπου, ο ουκρανικός λαός ξύπνησε ξαφνικά μια μέρα έχοντας πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ο πληθυσμός δεν έχει πάψει να εκτοπίζεται. Τα εκατομμύρια των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής Υγείας λόγω της βίαιης εκκένωσης των εστιών τους. Μεταξύ αυτών και χιλιάδες παιδιά που ζουν ένα δράμα από την αρχή της εκδήλωσης της ρωσικής εισβολής. Η εμπειρία του πολέμου, η ξαφνική εγκατάλειψη του οικείου περιβάλλοντος και η ανησυχία για τους συγγενείς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία και την ευημερία των προσφύγων.

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες, κοινωνικά δίκτυα και γενικά η δυνατότητα συνέχισης της κοινωνικής ζωής, είναι συνυφασμένη με την καλή σωματική και ψυχική υγεία, καθώς μειώνει τη μοναξιά, την κατάθλιψη και δημιουργεί ευκαιρίες για ανάληψη δράσης.

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days υλοποιήθηκε ένα εργαστήρι που αφορά την  δημιουργία διακοσμητικών με θέμα την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία καθώς και ένα κύκλο συζητήσεων με όραμα την ειρήνη. Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ίδρυμα Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα, με υποστηρικτές την Ελληνοουκρανική Οργάνωση Πάτρας «PALYANYTSYA», το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας – Παιδικά Χωριά SOS, τον Οργανισμό «5WE», την εταιρεία Data Consultants, χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και χορηγό φιλοξενίας τον Πολυχώρο κοινωνικής καινοτομίας «Co2gether».

Σκοπός της δράσης «Мир – Οι τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών υποδέχονται την Ουκρανία!» αποτέλεσε η ψυχική και πνευματική ενδυνάμωση των Ουκρανών προσφύγων. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν οι ανάγκες των ουκρανών προσφύγων από τους εκπροσώπους της Οργάνωσης «PALYANYTSYA» καθώς και τους επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας – Παιδικά Χωριά SOS. Τέλος, έγινε αναφορά και στους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί η στήριξη οικογενειών που έρχονται στην Ελλάδα προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής.

Συμμετέχοντες της δράσης ήταν εκπρόσωποι τουλάχιστον 10 Φορέων και Οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Πατρών  καθώς και μέλη τους.

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles